اصطلاح آزمایشگاه‌های زنده اغلب به جای هم و توسط بسیاری از نویسندگان مختلف با اصطلاحات دیگری مانند خوشه نوآوری، اکوسیستم، جامعه، شبکه، بستر آزمایش یا آزمایشگاه‌های زنده استفاده می‌شود. شاید نویسندگان متوجه نشده باشند که کار اشتباهی انجام می دهند.

خوشبختانه، کارشناسانی مانند جوئل وست اکنون به این خطا رسیدگی می کنند. وست هنگام توضیح تفاوت بین شبکه‌های نوآوری، جوامع و اکوسیستم‌ها ، تاکید کرد که تفاوت‌های ظریف مهم هستند. به تمرین‌کنندگان در این مورد اعتماد کنید!

از این گذشته، برای ایجاد و حفظ یک شبکه غیررسمی در مقایسه با یک اکوسیستم تحت رهبری دولت با نقش‌ها و مسئولیت‌های کاملاً مشخص، نیاز به مجموعه مهارت‌ها و تخصص بسیار متفاوتی است.

برای رسیدن به اصل فلسفه آزمایشگاه زنده، بیایید نگاهی عمیق‌تر بیندازیم. آزمایشگاه زنده دقیقاً چیست و چه چیزی آن را به فضایی هیجان انگیز برای نوآوری باز و کاربر محور تبدیل می کند؟

آزمایشگاه های زنده چیست؟

آزمایشگاه‌های زنده شبکه‌های نوآوری باز هستند که در آن کاربران، مصرف‌کنندگان و خانواده‌ها به طور سیستماتیک در توسعه راه‌حل‌های جدید مشارکت دارند.

اگر شما هم مانند من از علاقه مندان به فضا هستید، اصطلاح آزمایشگاه زنده تصویری از  Biosphere 2 را به ذهن متبادر می کند  – مطالعه ای که برای آزمایش اینکه آیا انسان ها می توانند یک مستعمره خود نگهدار را برای آماده سازی برای سکونت در سیارات دیگر ایجاد کنند، طراحی شده است.

اما این تشبیه کاملاً صحیح نیست زیرا این مرکز به یک دلیل بسیار مهم یک آزمایشگاه زنده نبود: اگرچه به وضوح یک تلاش مشترک است، با خدمه کار با تجهیزات فیزیکی و حیوانات در بیوم‌ها و با کنترل مأموریت، همه شرکت‌کنندگان را نگه نداشتند. برابر.

به طور معمول، آزمایشگاه‌های زنده شبکه‌های نوآوری مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات هستند که مبتنی بر فلسفه نوآوری باز هستند، که در آن همه کاربران معادل هر شرکت‌کننده دیگری هستند. در آزمایشگاه‌های زنده، کاربران نوآوری را در محیط‌های زندگی واقعی روزمره خود شکل می‌دهند، در حالی که در شبکه‌ها یا آزمایشگاه‌های نوآوری سنتی، کاربران مشاهده می‌شوند و بینش‌های آنها توسط متخصصان ضبط و تفسیر می‌شود.

اصطلاح آزمایشگاه های زنده در اصل به فضاهایی گفته می شود که برای مشاهده تعامل بین انسان و فناوری ساخته شده اند. بیل میچل، رئیس سابق دانشکده معماری و برنامه ریزی MIT، و پدر مفهوم آزمایشگاه زنده، خاطرنشان کرد:

او شهرهای فردا را به موجودات زنده یا ربات‌های بسیار بزرگ مرتبط کرد، با سیستم‌های عصبی که آنها را قادر می‌سازد تا تغییرات نیازهای ساکنان و شرایط بیرونی خود را حس کنند و به این نیازها پاسخ دهند.»

 

آزمایشگاه های زنده امروزی این ویژگی های سازگاری و پاسخگویی را به اشتراک می گذارند.

انواع آزمایشگاه های زنده

با توجه به Asbjørn Følstad، نویسنده یک بررسی جامع از ریشه و استفاده از این واژه ، آزمایشگاه های زنده را می توان به سه نوع عمده طبقه بندی کرد:

آزمایشگاه های زنده به عنوان پلت فرم های نوآوری باز

آزمایشگاه‌های زنده به‌عنوان پلت‌فرم‌های نوآوری باز یا مشارکت‌های عمومی خصوصی (PPP) معمولاً توسط شرکت‌ها، آژانس‌های دولتی، دانشگاه‌ها، مؤسسات یا گروه‌های دیگر از مردم راه‌اندازی می‌شوند که برای ایجاد، نمونه‌سازی، اعتبارسنجی و آزمایش خدمات، محصولات و محصولات جدید همکاری می‌کنند. سیستم ها در زمینه زندگی واقعی

شبکه  اروپایی آزمایشگاه های زنده  یک نمای کلی از این موسسات تخصصی ارائه می دهد.

آزمایشگاه‌های زنده که کاربردهای بستر آزمایش را در معرض نمایش می‌گذارند 

این آزمایشگاه های زنده به گونه ای طراحی شده اند که برنامه های کاربردی بستر آزمایش را در معرض دید کاربران قرار دهند. آنها محیط های محدود شده ای برای آزمایش نرم افزار و خدمات خارج از محیط های تولید، به عنوان مثال، در صنایع دفاعی هستند.

آزمایشگاه های زنده برای تجربه و آزمایش محاسبات همه جا حاضر

این نوع از آزمایشگاه های زنده در تعدادی از سازمان های تحقیقاتی از اواخر دهه 1990 به بعد تاسیس شد. نمونه فعلی  همکاری تحقیقات دیزنی  با مؤسسه فناوری فدرال سوئیس زوریخ (ETH) و دانشگاه کارنگی ملون است.

نقش ها در آزمایشگاه های زنده

هر آزمایشگاه زنده به طیف وسیعی از تسهیلگران نیاز دارد. در « نقش بازیگر و الگوهای نقش مؤثر بر نوآوری در آزمایشگاه‌های زنده» ، نویسنده این فهرست تا حدی ظریف را شامل می‌شود:

  • هماهنگ کننده – گروهی از شرکت کنندگان را هماهنگ می کند.
  • دروازه بان – دارای منابع است.
  • برنامه ریز – در فرآیند توسعه شرکت می کند. منابع نامشهود را فراهم می کند؛
  • پیام رسان – اطلاعات را در شبکه آزمایشگاه زنده ارسال و منتشر می کند.
  • یکپارچه کننده – دانش ناهمگن را ادغام می کند.
  • مشارکت کننده – به شدت با بازیگران دیگر همکاری می کند.
  • وبر – مروج یا آغازگر روابط؛
  • مدافع – اطلاعات را به صورت خارجی توزیع می کند.
  • ارائه دهنده لوازم جانبی – محصولات، خدمات و تخصص را تبلیغ می کند.
  • تسهیل کننده – منابعی را برای استفاده در میان شبکه آزمایشگاهی زنده ارائه می دهد.
  • Informant – درک و دانش کاربران را به آزمایشگاه زنده می آورد.
  • همساز – محصولات، خدمات یا فرآیندها را به صورت مشترک طراحی می کند.
  • محرک – بر فرآیندهای تصمیم گیری بازیگران تأثیر می گذارد.
  • تولید کننده – به توسعه راه حل کمک می کند.
  • سازنده – ظهور روابط نزدیک را ترویج می کند.
  • ارکستراتور – هدایت و حمایت از فعالیت های شبکه، ایجاد اعتماد.
  • تستر – نوآوری را در محیط های واقعی آزمایش می کند.

فرآیندهای اصلی در آزمایشگاه های زنده چیست؟

همانطور که در ادبیات مدیریت نوآوری آمده است،  آزمایشگاه های زنده پنج فرآیند اصلی را انجام می دهند:

  • مدیریت ابتکارات نوآوری ، یا فرآیندهای اصلی برای دسترسی و درگیر کردن جوامع کاربر
  • توسعه فنی ، با تمرکز بر راه حل های مهندسی توسعه یافته در آزمایشگاه
  • نظارت و ارزیابی ، برای ردیابی موفقیت ابتکارات و اقدامات آزمایشگاهی
  • مدیریت سازمانی شامل مدیریت استراتژی و حاکمیت، مدیریت زیرساخت فناوری، مدیریت دانش و فرآیندهای مدیریت ذینفعان
  • استقرار و عملیات ، یا فرآیندهایی برای مدیریت جوامع کاربر.

این نوع «مدل مرجع فرآیند» یک رویکرد رسمی را برای راهنمایی جوامع کاربر، سازمان‌های تحقیقاتی و ارائه‌دهندگان فناوری در ایجاد یک آزمایشگاه زنده خودپایدار تعیین می‌کند و برای مثال، برای اندازه‌گیری درجه پذیرش، معیار بین آزمایشگاه‌های زنده مختلف را امکان‌پذیر می‌سازد.

مطالعات موردی آزمایشگاه های زنده

آزمایشگاه زندگی دانشگاه ملی سنگاپور

آزمایشگاه زنده NUS از جاه طلبی دانشگاه ملی سنگاپور برای تبدیل شدن به دانشگاه استنفورد آسیا متولد شد.

هدف این بود که با تبدیل پردیس کنت ریج دانشگاه به یک “پتری دیش” غول پیکر برای استارت آپ های فناوری، محققان و شرکت های بزرگتر، آزمایشگاه ظهور یک “پردیس هوشمند” را تسهیل کند که آخرین پیشرفت های فناوری را برای بهبود ادغام می کند. کیفیت زندگی افرادی که از آنجا بازدید می کنند، کار می کنند، تحصیل می کنند و زندگی می کنند.

جاه طلبی؟ پردیس نه تنها به عنوان یک بستر آزمایشی پیچیده برای نوآوری ها در برنامه ها و خدمات در NUS، بلکه به عنوان یک محیط آموزشی پر جنب و جوش برای تقویت نحوه تعامل دانشجویان با همسالان و اعضای هیئت علمی خود عمل می کند.

آزمایشگاه زندگی موسسه فناوری ماساچوست (MIT).

آزمایشگاه زندگی MIT  میزبان برخی از تاسیسات بسیار خوب در نوع خود در جهان است.

هدف MIT انجام تحقیقات بلادرنگ در مورد موضوعاتی مانند محصولات شخصی سازی شده انبوه، مسکن شخصی سازی شده انبوه، شبکه های تحرک بر اساس تقاضا، و پویایی طراحی شهر است. برای مثال، هدف “پروژه ژنوم خانه”، ایجاد یک پیکربندی آنلاین طراحی آپارتمان کاربر پسند است.

این پیکربندی، مشتریان را قادر می‌سازد تا طرح‌بندی اتاق‌های داخلی خود را از طریق یک الگوریتم جستجوی هوشمند طراحی کنند که سبک زندگی آن‌ها را با صدها و در نهایت هزاران چیدمان آپارتمانی منحصربه‌فرد مطابقت دهد.

آزمایشگاه کلاس درس آینده

The Future Classroom Lab که توسط European Schoolnet رهبری و مدیریت می شود، شبکه ای متشکل از 31 بخش آموزشی دولت اروپایی است. این یک آزمایشگاه زنده است که برای کمک به ذینفعان خود (از جمله Adobe، LEGO Education، Oracle Academic و Panasonic for Education) طراحی شده است تا ببینند چگونه فضاهای آموزشی متعارف را می‌توان برای حمایت از سبک‌های جدید آموزش و یادگیری بازسازی کرد.

آزمایشگاه زندگی آفریقایی

آزمایشگاه زندگی آفریقایی  ISEG/UNIDAF کنسرسیومی از سازمان‌هایی است که از انتقال فناوری و دانش به نفع سازمان‌های آفریقایی حمایت می‌کنند.

این آزمایشگاه که نقش فعالی در توسعه دانش برای جمعیت شهری و روستایی آفریقا دارد، در زمینه‌های مختلفی از جمله ترویج جوامع دیجیتال و شهرها، آموزش الکترونیکی، سلامت الکترونیک و پزشکی از راه دور فعالیت می‌کند. 

در نهایت، آزمایشگاه‌های زنده ارتباطات معنی‌داری را امکان‌پذیر می‌کنند که خود یک هدف نیستند، بلکه ابزاری برای شروعی هیجان‌انگیز هستند.

مبارک (باز) نوآوری!

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *