وقتی صحبت از نوآوری به میان می آید، چین به دلیل پیشرفته بودن شهرت ندارد. این بیشتر به دلیل تطبیق فناوری موجود به جای ایجاد فناوری خود شناخته شده است.

با این حال، همانطور که شی جین پینگ در اولین سخنرانی خود به عنوان دبیرکل جدید حزب اعلام کرد، با ظهور چین در صحنه جهانی، امیدوار است بار دیگر با تبدیل شدن به کشوری قوی و موفق به بشریت کمک کند.

یکی از زمینه هایی که چین امیدوار است در آن رقابت کند، نوآوری است. چین همزمان با رشد اقتصادی خود، هزینه های خود را برای تحقیق و توسعه (R&D) نیز افزایش می دهد و شرکت های چینی و دولت سرمایه گذاری زیادی در تحقیق و توسعه انجام می دهند.

بازیگران چینی در حال پیوستن به عرصه جهانی تحقیق و توسعه هستند

بر اساس فهرست 100 نوآوری برتر جهانی Booz & Co ، پتروچاینا اولین شرکت چینی است که امسال وارد 100 شرکت برتر جهان شده است. تعداد کلی شرکت‌های چینی در فهرست به 47 رسید که از 40 شرکت در سال 2011 و 23 شرکت در سال 2010 افزایش یافت.

اگرچه تعداد شرکت‌های چینی ممکن است اندک به نظر برسد، اما افزایش تدریجی شرکت‌های چینی نشان می‌دهد که چین چگونه می‌خواهد خود را در محیط جهانی نشان دهد، نه تنها در بخش‌های سنتی دیپلماسی و ژئوپلیتیک، بلکه در حوزه‌های دیپلماسی نرم مانند فناوری و نوآوری.

آنچه روشن‌تر است این است که وقتی با هم سنجیده می‌شوند، مجموع هزینه‌های چین و هند برای سرمایه‌گذاری تحقیق و توسعه در سال 2012 با 27.2 درصد افزایش به مجموع 16.3 میلیارد دلار رسید. با تفکیک، هزینه های چین بیش از 90 درصد از مجموع هزینه های دو کشور را تشکیل می دهد.

علاوه بر این، نه تنها شرکت های خصوصی در تحقیق و توسعه، بلکه دولت چین نیز سرمایه گذاری می کنند. طبق گزارش OECD Factbook ، هزینه های رشد واقعی چین در تحقیق و توسعه از سال 2000 از 18 درصد فراتر رفته است.

در سال 2011، هزینه های چین برای تحقیق و توسعه به 139 میلیارد دلار آمریکا یا 1.84 درصد از تولید ناخالص داخلی افزایش یافت و هدف آن افزایش هزینه های تحقیق و توسعه به 2.2 درصد تولید ناخالص داخلی تا سال 2015 است.

بودجه تحقیق و توسعه چین اکنون از مجموع بودجه فرانسه، آلمان و بریتانیا پیشی گرفته است. در سال 2011، چین به برترین کشور جهان برای درخواست های ثبت اختراع داخلی تبدیل شد – از ژاپن و ایالات متحده پیشی گرفت.

این گواه روشنی است که نشان می‌دهد چگونه چین می‌خواهد به یک رهبر جهانی در نوآوری تبدیل شود، وابستگی خود را به تحقیق و توسعه خارجی کاهش دهد و به یک مرکز دانش جهانی تبدیل شود.

هدف این است که چین را تا سال 2020 به یک جامعه نوآوری محور تبدیل کنیم. این ایده در دوازدهمین برنامه پنج ساله چین (FYP) 2011-2015 بیشتر مورد تاکید قرار گرفت.

تولید ناخالص داخلی سرانه در مقابل هزینه تحقیق و توسعه به عنوان درصد تولید ناخالص داخلی، 2008. منبع داده: بانک جهانی (2011) دانشگاه استرالیای غربی

همانطور که اعطای جایزه نوبل ادبیات به رمان نویس چینی مو یان نشان می دهد، با افزایش ناسیونالیسم چینی و غرور شهروندان چینی به کشورشان ، چین به طور فزاینده ای در مناطقی که به طور سنتی تحت سلطه قدرت های غربی است، رقابت خواهد کرد.

این برای استرالیا چه معنایی دارد

با ورود استرالیا به “قرن آسیایی”، همه اینها برای استرالیایی ها چه معنایی دارد؟

کتاب سفید در مورد “استرالیا در قرن آسیایی” بر اهمیت نوآوری به عنوان وسیله ای برای اجازه دادن به استرالیا برای تبدیل شدن به یک “ملت مرفه و انعطاف پذیر” که به طور کامل در منطقه یکپارچه شده است، تأکید می کند.

در واقع، برخی از کارشناسان – مانند جان برامبی نخست وزیر سابق ویکتوریا که اکنون در هیئت مدیره غول مخابراتی چینی هوآوی حضور دارد – از استرالیا می خواهند که نه تنها رقابت کند، بلکه با شرکت های چینی در سال های آینده شریک شود.

با نگاهی به ارقام، بخش تحقیق و توسعه استرالیا بالاتر از وزن خود است، همانطور که اخیراً در گزارش ” سلامت علوم استرالیا ” توسط دانشمندان ارشد اشاره شده است.

به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی، بودجه استرالیا در همه زمینه‌های تحقیقاتی در سال‌های 2008-2009 به 2.21 درصد رسید و این کشور در این شاخص در رتبه چهاردهم OECD قرار گرفت – بالاتر از کشورهایی مانند بریتانیا، کانادا و فرانسه.

استرالیا 0.3٪ از جمعیت جهان را دارد، اما بیش از 3٪ از انتشارات علمی دانشگاهی را تولید می کند و در سال 2011، اولین جایزه نوبل فیزیک استرالیا را در تقریباً یک قرن دریافت کرد.

با این حال، باید تلاش کرد تا این استاندارد حفظ شود و دامنه و تخصص ما گسترش یابد.

یکی از اهداف کتاب سفید برای سال 2025 این است که استرالیا یک سیستم نوآوری در بین 10 رتبه برتر جهانی داشته باشد. با این حال، تصمیم خزانه دار برای کاهش 1 میلیارد دلاری بودجه تحقیقاتی در آخرین بررسی بودجه، خلاف این را نشان می دهد.

به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاری استرالیایی در تحقیق و توسعه در جایگاه دومی نسبت به اهداف سیاسی قرار می‌گیرد – یک واقعیت هشداردهنده زمانی که افزایش سالانه هزینه‌های چین از کل بودجه سالانه تحقیق و توسعه استرالیا بیشتر است.

تا زمانی که استرالیا به سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه و حمایت از نوآوری بیشتر ادامه ندهد، در معرض خطر قرار گرفتن توسط چین در حال ظهور است که خود را در صحنه جهانی احیا می کند و تلاش می کند تا از هر نظر به یک قدرت جهانی تبدیل شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *