مانند هر مدیر عامل خوب، من به طور مرتب تماشا می کنم که رقابت و سایرین در حوزه ما چه کار می کنند. چیزی که در ماه‌های اخیر متوجه شده‌ام، تمایل به تبدیل نوآوری شرکتی به یک سیستم بسیار پیچیده شامل فرآیندها، رویکردها و مدل‌های متعدد است.

چنین سیستم هایی توسط مشاورانی تبلیغ می شوند که جای تعجب نیست که هر ساعت هزینه پیاده سازی و آموزش سیستم های خود را دریافت می کنند. متأسفانه، وقتی شرکت ها تصمیم می گیرند که باید یک استراتژی نوآوری را اجرا کنند و با چنین مشاوران گران قیمتی ملاقات می کنند، شرکت ها از سیستم های پیچیده ای که باید اجرا شوند می ترسند. وقتی مشاوران مختلف سیستم های متفاوتی را موعظه می کنند، فقط اوضاع را بدتر می کند.

مشکل این است که نوآوری شرکتی نباید به شدت پیچیده باشد. در واقع، سیستم های بسیار پیچیده می توانند خلاقیت را خفه کنند. و از آنجایی که نوآوری نتیجه ایده‌های خلاقانه اجرا شده با موفقیت است، واضح است که سیستم‌هایی که خلاقیت را خفه می‌کنند، نوآوری را به حداکثر نمی‌رسانند. دقیقا برعکس.

همانطور که قبلاً نوشته‌ام، سازمان‌های متوسط ​​تا بزرگ در حال حاضر شامل بسیاری از متفکران خلاق داخلی هستند: کارمندان. و بسیاری از متفکران خلاق خارجی: مشتریان. تنها چیزی که نیاز است این است که …

  • اعتماد: ایجاد آسودگی خاطر مردم در به اشتراک گذاشتن ایده های خود با سازمان. آنها باید احساس کنند که می توانند اشتباه کنند بدون اینکه متحمل عواقب ناروا شوند.
  • پذیرش مدیریت: مدیریت باید تعهد خود را به نوآوری از طریق رسانه های ارتباطی داخلی و خارجی نشان دهد. مدیریت همچنین باید خلاقیت خود را نشان دهد. و همچنین تمایل به آزمایش ایده های خلاقانه و در عین حال مخاطره آمیز.
  • بودجه: برای اجرای ایده های بسیار خلاقانه یا مخرب که طبیعتاً ریسک بیشتری نسبت به ایده های خلاقانه کمتر دارند، ضروری است. همچنین باید برای سرمایه گذاری برای ابزارهایی (به زیر مراجعه کنید) که به اشتراک گذاری ایده و توسعه و آموزش استفاده از آن ابزار را تسهیل می کند، پول پیدا کرد.
  • ابزارها: مانند ابزار مدیریت ایده برای درخواست، گرفتن و ارزیابی ایده ها از کارکنان. اگر به خوبی استفاده شود، ابزار مدیریت ایده بهترین ابزار مداوم برای جذب ایده است. همچنین تیم‌های پروژه خلاق، جلسات طوفان فکری، ابزارهای نقشه‌برداری ذهنی و موارد دیگر مفید هستند که تفکر خلاق و همکاری را تسهیل می‌کنند.
  • روش های ارزیابی: برای ارزیابی ایده های تولید شده توسط ابزار ضروری است. بسیاری از ابزارها، مانند سیستم های مدیریت ایده، شامل اجزای ارزیابی هستند. توجه: باید مراقب بود که یک ایده را بیش از حد ارزیابی نکنید. نگرانی بیش از حد در مورد ریسک می‌تواند باعث شود ارزیابان از خلاقیت خودداری کنند تا ریسک را به حداقل برسانند. .php?issue_no=20050920).
  • امکانات: از جمله اتاق‌های جلسه، فضاهای دیگری که افراد می‌توانند با هم ملاقات کنند و ایده‌ها را به اشتراک بگذارند، تخته‌های سفید، پست‌ها، خودکارها و چیزهایی که جلسات خلاقانه و طوفان فکری را تسهیل می‌کنند.
  • جوایز: اعم از قدردانی، هدایای کوچک یا اعطای امتیازات ویژه، نوعی طرح پاداش منصفانه افراد را برمی انگیزد تا ایده های خلاقانه خود را با سازمان به اشتراک بگذارند.
  • زمان: کارمندان برای خلاقیت به زمان نیاز دارند (مقاله دوم را در زیر ببینید).

نحوه کنار هم قرار گرفتن همه این اجزا از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت است. آنچه مهم است این است که این مؤلفه ها وجود داشته باشند، انعطاف پذیری وجود داشته باشد و ایده ها اجرا شوند – هیچ چیز یک سیستم مدیریت ایده عالی را به جز اجرا نکردن ایده هایی که توسط سیستم تولید می شود خراب نمی کند.

البته مؤلفه های فوق در نوآوری شرکتی بسیار ساده شده اند. با این وجود، آنها ستون فقرات یک طرح نوآوری شرکتی را فراهم می‌کنند و می‌توانند به سرعت برای ارائه ساختار دقیق‌تری توضیح داده شوند. برای جزئیات بیشتر در مورد یک استراتژی نوآوری سازمانی ساده اما مؤثر، به برنامه استراتژی نوآوری شرکتی مراجعه کنید .

بنابراین، اجازه ندهید مشاوران گران قیمت شما را گول بزنند. یک استراتژی نوآوری نسبتا آسان است به شرطی که تعهد، تمایل و بودجه داشته باشید. علاوه بر این، استراتژی باید به گونه ای طراحی شود که با کمترین اختلال متناسب با شرکت شما باشد.

اگر کمکی می خواهید، فقط به ما اطلاع دهید. ما می توانیم شما را با یک طرح نوآوری سفارشی، اما ساده در یک یا دو هفته راه اندازی کنیم. و ما دوست نداریم خود را به عنوان مشاوران بسیار گران قیمت بدانیم – بلکه تسهیل کننده هایی با ارزش برای پول هستند که می توانند به شما در ایجاد استراتژی مناسب برای شرکت خود کمک کنند!

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *