شرکت‌ها دیگر توسط کارمندان تنها به‌عنوان مکانی که برای کار می‌روند دیده نمی‌شوند. همچنین یک کاتالیزور برای  یادگیری مداوم است . کارمندان به دنبال شناسایی و استقلال هستند، اما نه تنها.

امروزه در فعالیت های حرفه ای خود نیز به دنبال معنا هستند. بنابراین،  کسب و کارها باید خود را متحول کرده و دوباره اختراع کنند . آنها باید  مدل خود را مختل کنند  تا به نوآوری و توسعه پروژه های جدید ادامه دهند.

یکی از اهداف اصلی آنها نیز متحد کردن کارکنان خود حول ارزش ها، چالش ها و فرهنگ مشترک است. برای دستیابی به این اهداف، شرکت ها باید بتوانند روی کارکنان خود، کسانی که شرکت را بهتر می شناسند، حساب کنند.

برای انجام این کار،  اجرای یک  برنامه کارآفرینی  درون سازمانی  می تواند استعدادهای نهفته را آشکار کند و تعهد کارکنان آن ، انسجام تیمی را تحریک کند و در عین حال اهرمی برای رشد باشد!

کارآفرینی داخلی: تعریف

کارآفرینی درون سازمانی مانند یک کارآفرین در سازمان شما عمل می کند . کارآفرین داخلی ایده خود را به یک محصول نهایی، یک خدمت یا یک فرآیند سودآور برای شرکت خود تبدیل می کند.

رویکرد درون‌آفرینی ریسک‌پذیری، نوآوری و انگیزه کارکنان را تشویق و ترویج می‌کند.

ابزار جامع منابع انسانی

تداوم کسب و کار و بهره وری عملیاتی همیشه موضوعات دشواری برای پرداختن به آن بوده است. اما با بحران های اخیر، آنها حتی چالش برانگیزتر شده اند. نیاز به  ایجاد انعطاف‌پذیری کسب‌وکار  بیشتر از همیشه است… پس چگونه این کار را انجام می‌دهید؟

از طریق کارآفرینی داخلی، شما برای تعهد عاطفی کارکنان به کار خود و اهداف شرکت ارزش قائل می شوید.

آمارها نشان می دهد که شرکت هایی با مشارکت کارکنان بالا تمایل دارند:

  • بهره وری بالاتری داشته باشد
  • سود بالاتری داشته باشد
  • گردش مالی کمتری داشته باشد

کارآفرینی داخلی در خدمت یک استراتژی جهانی ابزار قدرتمندی است که موارد زیر را گرد هم می آورد:

  • مشارکت کارکنان از طریق یادگیری مستمر، یک فرهنگ مشترک، که استقلال آنها را تشویق می کند.
  • بهره وری عملیاتی به لطف شناخت بهتر شرکت و بازار آن و همچنین فعالیت پیشگیرانه و نوآوری.
  • مدیریت مشارکتی تیم ها را حول اهداف مشترک متحد می کند و اعتماد و شفافیت را ارتقا می دهد.

چالش های کارآفرینی داخلی در مواقع بحران چیست؟

پس از بحران کرونا، انتخاب استراتژیک برای شرکت‌ها برای کاهش هزینه‌ها و ریسک‌ها ضروری است. برای حفظ تعادل اقتصادی آنها باید انجام شود. در چنین شرایطی، شیوه های مدیریت بحران موثر باید به کار گرفته شود.

شرکت هایی که مدیریت بحران را در استراتژی خود ادغام می کنند، می توانند اثرات منفی بر سرمایه را تا 60 درصد کاهش دهند . در مقابل، شرکت‌هایی که این روش‌ها را ادغام نکردند، تا 11% زیان سرمایه و 15% از قیمت سهام را متحمل شدند . علیرغم مزایای آشکار این شیوه ها، نشان داده شده است که تنها 30 درصد سازمان ها دارای برنامه های مدیریت بحران هستند .

در مواقع بحران، بسیاری این اشتباه را مرتکب می شوند که صرفاً بر منابع خارجی شرکت تمرکز می کنند . اما انعطاف پذیری سازمان ها در چیزی است که در حال حاضر در دستان خود دارند: افرادشان. هیچ کس شرکت شما را بهتر از کارمندان شما نمی شناسد! تاب آوری افراد چیزی است که توانایی سازمان را برای عبور از بحران و بهبودی در طول و بعد از آن ساختار می دهد.

بنابراین، از کجا در تدوین یک برنامه مدیریت بحران شروع می کنید؟

چگونه یک برنامه کارآفرینی داخلی راه اندازی کنیم؟

قبل از راه اندازی برنامه داخل مغزی، در اینجا چند نکته برای مدیران منابع انسانی وجود دارد:

همکاری و ارتباط مکرر با کارمندان را تشویق کنید

ارتباطات و همکاری معنادار شفافیت و همکاری بین کارکنان را تضمین می کند. این به جلوگیری از هرگونه تغییر غیر منتظره کمک می کند. سازمان ها همچنین می توانند برای طراحی فعال راه حل ها بسیج شوند.

اولویت های روشنی را تعیین کنید و دیگران را تشویق کنید تا راه حل ها را کشف و اجرا کنند

بسیاری از ایده ها بهتر از یک ایده هستند. رهبر بودن به این معنی نیست که تنها هستید. از همکاران خود استفاده کنید – آنها را به عنوان هم تیمی در نظر بگیرید و دیگران را تشویق کنید تا ایده های خود را مطرح کنند. اولویت های مناسب را تعیین کنید و اطمینان حاصل کنید که دیگران توسط آنها هدایت می شوند. مهم است که مطمئن شوید زمان و منابع در مواقع سخت هدر نمی رود.

از کارمندان خود محافظت کنید

کارمندان باید احساس کنند که توسط کارفرمای خود محافظت می شوند، به خصوص در مواقع سخت. سیستم را در جایی که صدای آنها شنیده می شود دست نخورده نگه دارید – به این ترتیب آنها می توانند به تغییرات در شرکت کمک کنند، احساس مشارکت و امنیت بیشتری داشته باشند. به آنها توانایی سازگاری و تکامل سریع با موقعیت ها یا پروتکل های خارجی را بدهید.

روی تکنیک تمرکز کنید

وقتی صحبت از موقعیت هایی می شود که نیاز به کار از راه دور دارند، نیاز به دیجیتالی سازی و فناوری موفق برای حمایت از بهره وری کار موثر وجود دارد. تشویق نوآوری در بین کارکنان

5 مزیت اصلی کارآفرینی داخلی

1. وفاداری و امنیت روانی کارکنان را ارتقا می دهد

راه اندازی یک چالش داخلی به کارکنان شما نشان می دهد که رفتار کارآفرینانه در شرکت پشتیبانی می شود. این یک فرهنگ باز را ترویج می کند که در آن اشتراک گذاری ایده ها رایج می شود. وقتی کارکنان احساس کنند که شنیده می شوند، وفاداری آنها به شرکت تقویت می شود و به احساس محافظت آنها کمک می کند. همچنین این فرصت را به آنها می دهد تا خود را ابراز کنند، بنابراین به عنوان یک واکنش تطبیقی ​​در برابر بحران ها به شرکت کمک می کند.

2. یادگیری را با انجام دادن توسعه می دهد

درخواست ایده از کارشناسان کافی نیست. آنها باید اطلاعات را جمع آوری کنند، راه حل ها را طراحی کنند، آنها را پیاده سازی کنند و در حین حرکت آنها را اصلاح کنند. یادگیری فعال کلید تحریک کارکنان است. انسان ها ذاتاً به سمت کسب دانش و رشد شخصی کشیده می شوند.

3. خلاقیت را تحریک می کند

گفته می شود که نوع نوآوری که یک شرکت به آن دست می زند، نتایج مولد آن را تعیین می کند. اگر کارمندان با چالش نوآوری داخلی مواجه شوند، فعالانه با یکدیگر همکاری می کنند، دانش، مهارت ها و تخصص خود را به اشتراک می گذارند. بنابراین بهره وری کلی شرکت را افزایش می دهد.

4. مشکلات را با رویکرد جمع سپاری حل کنید

کارکنان شما یکی از پربازده ترین دارایی های شرکت شما هستند. وقتی می توانید ارزش تخصص داخلی را به حداکثر برسانید، چرا چرخ را دوباره اختراع کنید؟ از منابع و استعدادهای داخلی که قبلاً در اختیار دارید استفاده کنید!

5. سیلوها را خراب کنید

تجربه نشان داده است که میزان پیچیدگی یک بحران، استفاده از کارشناسان حوزه های مختلف را ضروری می سازد. این کارشناسان در حال حاضر در شرکت شما هستند – از آنها استفاده کنید!

به طور خلاصه

اختلالات و عدم اطمینان ایجاد شده توسط بحران ها به ما یادآوری می کند که چه چیزی ما را انسان می کند. شرکت ها باید یاد بگیرند که با استعدادهای متنوع خود کار کنند و آنها را برای رویارویی با این چالش ها توانمند سازند .

از میان تمام اصول نوآوری و استراتژی‌های رهبری که برای مبارزه با بحران‌ها ذکر شده‌اند، ویژگی‌های کلیدی که به رهبران و سازمان‌ها کمک می‌کند تا انعطاف‌پذیر بمانند، درگیر شدن با پربازده‌ترین دارایی‌های شما در کسب‌وکارتان است – کارمندانتان!

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *