دولت جدید ترنبول، که به طور تحسین برانگیزی به نظر می رسد علاقه واقعی به علم و فناوری دارد، به موقع از راه رسیده است: استرالیا دیگر نمی تواند به طور کامل با فناوری های جدید درگیر نشود. اما کدام یک را باید بپذیرد؟ تاثیر آنها بر جامعه و اقتصاد ما چه خواهد بود؟ و در واقع برای موقعیت بهتر استرالیا چه کاری می توان انجام داد؟

چنین سوالاتی بخشی از انگیزه گزارشی بود که توسط شورای آکادمی های دانش آموخته استرالیا ( ACOLA ) منتشر شد و امروز توسط پروفسور یان چوب در آکادمی علوم استرالیا در کانبرا ارائه شد.

این گزارش، فناوری و آینده استرالیا ، نتیجه کار تقریباً سه ساله با نظرات هر چهار آکادمی آموخته شده است. یافته‌های زیادی دارد که قابل بحث است و می‌تواند به هدایت آینده فناوری استرالیا کمک کند.

اما پشت این یافته ها داستان عمیق تری نهفته است.

نه در مورد اخبار فوری نه در مورد نظرات بی اساس.

روایتی برای استرالیا

در مقدمه این گزارش، رابین باترهام ، دانشمند ارشد سابق، اعلام کرد که “در نهایت” این “روایتی برای استرالیا” بود.

مانند همه داستان های خوب، این روایت نیز غنی و پیچیده است. این نشان می‌دهد که ما به گذشته وابستگی داریم و چگونه درس‌هایی که مدت‌ها پیش آموخته‌ایم باید توسط هر نسل از نو آموخته شوند.

بسیاری از یافته های این گزارش واقعا جدید نیستند، اما به نظر می رسد که به طور مرتب فراموش می شوند. برای مثال، تغییرات تکنولوژیکی محرک اصلی رشد اقتصادی از اواخر دهه 1950 بوده است. اگر استرالیا خواهان رشد اقتصادی است، با کاهش هزینه ها به این مهم دست نخواهد یافت. بلکه باید خود را از نظر فناوری در جایگاه اول قرار دهد.

ما همچنین نگرانی های تکراری زیادی پیدا کردیم. به عنوان مثال، فناوری های جدید همیشه ترس از دست دادن شغل را به همراه دارند. در واقع، درست است که با تغییر تکنولوژی، برخی از مشاغل قدیمی منسوخ می‌شوند و به جای آن‌ها مشاغل جدیدی به وجود می‌آیند. اما نگرانی‌های هیستریک اخیر در مورد ربات‌هایی که تمام مشاغل را بر عهده می‌گیرند، بر اساس تاریخ، واقعیت یا منطق نیست.

ما همچنین برخی از الگوهای تکرارشونده را در عواملی که بر جذب صنعت از فناوری‌های جدید تأثیر می‌گذارند، یافتیم. بارها و بارها نمونه‌هایی از «اینرسی تکنولوژیک» وجود داشته است که به موجب آن بخش‌هایی از جامعه (اعم از سرمایه یا نیروی کار) که به شدت با فناوری‌های کنونی تخصیص داده شده (یا سرمایه‌گذاری شده‌اند) معرفی فناوری‌های جدید را به تأخیر می‌اندازند.

با این حال، زمانی که فناوری ها معرفی شدند، به نتایج بهتری برای جامعه منجر شدند. درسی که در اینجا وجود دارد حذف اصطکاک و اینرسی برای فعال کردن پاسخ چابک تر و سازگارتر است.

عدم اطمینان را در آغوش بگیرید

یکی از بزرگترین شگفتی‌هایی که با آن مواجه شدیم، مقاومت سرسختانه در برابر غیرقابل پیش‌بینی ذاتی فناوری بود.

برخی از پیشرفت‌های فناوری ممکن است قابل پیش‌بینی باشند، مانند « قانون » معروف گوردون مور . اما قانون مور به هیچ‌کس کمک نکرد که ظهور اوبر را پیش‌بینی کند .

وقتی به طور کل نگریست، این فقدان قابلیت پیش بینی به سختی تعجب آور است. فناوری از طریق فرآیند پیچیده تکامل تغییر می کند. همانطور که در زیست شناسی، فن آوری ها به روش های مختلف ترکیب می شوند. و مهمتر از همه، فناوری‌هایی که زنده می‌مانند به محیط بستگی دارند، که پیش‌بینی آن خود سخت است.

ماهیت غیرقابل پیش بینی، هرج و مرج، تکاملی و تصادفی فناوری جدید نباید به عنوان یک تهدید، بلکه به عنوان یک فرصت شگفت انگیز در نظر گرفته شود. این گزارش یافته‌های متعددی را در مورد چگونگی استفاده از این فرصت‌ها ارائه کرد.

به عنوان مثال، ایجاد فناوری به طرز عجیبی از بسیاری از فهرست‌های « صنایع خلاق » حذف شده است، اما منشأ بسیاری از بزرگترین دستاوردهای خلاقانه بشر است.

انتقال هیجان ذاتی ایجاد فناوری به فرزندانمان می‌تواند آنها را برای پذیرش فرصت‌هایی که فناوری‌های جدید ارائه می‌کند، مشتاق و انگیزه دهد. چند نمونه عالی از مدارس در سرتاسر جهان وجود دارد که نام مناسب « جنبش سازندگان » را پذیرفته اند و برنامه درسی سنتی دانش محور STEM را با تأکید بیشتر بر مهارت های خلاقانه برای ساخت فناوری های جدید تقویت می کنند. چنین تاکید اولیه بر ساخت می تواند به استرالیا کمک زیادی کند.

اما فناوری‌های جدید همیشه در برخی مواقع شکست می‌خورند. تنها راهی که انسان ها تا به حال فناوری های قابل اعتماد می سازند، درس گرفتن از شکست های اولیه است.

این اخلاق دانشمند و مهندس را می توان به کاربران و پذیرندگان فناوری ها منتقل کرد. صرفاً مستلزم تغییر طرز فکر به آزمایش‌های آشکار و کنترل‌شده است. انجام این کار سخت است، اما همانطور که گزارش ما نشان می دهد، الگوهای زیادی وجود دارد. نکته کلیدی رفع ترس از شکست و ارتقای چابکی است.

ملت فناورانه

در حال حاضر نشانه هایی وجود دارد که مالکوم ترنبول با بسیاری از یافته های این گزارش موافق است. وی هفته گذشته پس از صعود به نخست وزیری گفت :

ما باید بدانیم که اختلالی که ناشی از فناوری، نوسانات و تغییرات است، دوست ماست […] اگر آنقدر چابک و باهوش باشیم که بتوانیم از آن بهره ببریم.

داستان استرالیا می‌تواند پایان بسیار بهتری داشته باشد، پایانی که با فرصت‌های غنی ایجاد شده توسط فناوری‌های جدید امکان‌پذیر است. این به ما بستگی دارد که آن پایان را انتخاب کنیم.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *