بحران کوید 19
آنچه ما از هر بحرانی آموخته ایم این است که پوشش نقره ای دارد و همه گیری کووید-19 تفاوتی ندارد. این روش چیزهای زیادی به ما آموخته و راه را برای نوآوری ها باز کرده است، اما به نظر می رسد که هیچ نوآوری دیگری مانند واکسن اخیراً باعث بحث و جدل نشده است. این واکسن بدون شک یکی از بزرگترین نوآوری های پزشکی در تمام دوران است. به لطف آن، جان میلیون ها نفر نجات یافته و طول عمر متوسط طولانی شده است. دانستن تاریخچه، فرآیندهای توسعه و درک انواع مختلف واکسنها میتواند به رفع پرده رمز و رازی که منبع تئوریهای توطئه مختلف، شک و ترس بوده است کمک کند. فناوریهای نوآورانهای که زمانی فقط نظریهپردازی میشدند در حال تبدیل شدن به واقعیت هستند و به نظر میرسد که این تازه آغاز نسل جدیدی از واکسنها است.
چگونه همه چیز شروع شد
تلقیح آبله در اوایل سال 1000 میلادی در چین اجرا شد. همچنین شواهدی از اقدامات مشابه در آفریقا و ترکیه وجود دارد. وقتی صحبت از اروپا و قاره آمریکا به میان میآید، همهگیریها رویدادی آشنا بودند که در طول زمان جان بسیاری را گرفته بود. پیشرفت چشمگیری تا سال 1976 و ادوارد جانر وجود نداشت. او با استفاده از مواد آبله گاوی اولین واکسن آبله را ساخت. ماده آبله گاوی شبیه آبله بود، اما ایمن تر، بنابراین کاندیدای عالی برای ایجاد یک پاسخ ایمنی بود. این روش در طول قرنهای بعدی تغییر کرد و بهبود یافت که در نهایت منجر به حذف جهانی آبله در سال 1980 شد.
نقطه عطف بعدی پس از واکسن آبله، ساخت واکسن هاری توسط لوئی پاستور در سال 1885 است. این ممکن است آغازی برای پزشکی پیشگیرانه باشد. در طول دهه 1930 واکسن هایی برای کزاز، تیفوئید، طاعون، سل، وبا، سیاه زخم و دیفتری ساخته شده است. اواسط قرن بیستم بسیاری از واکسن های جدید را به ارمغان آورد و زمان تحقیق و توسعه فعال را رقم زد. این همچنین روشها و تکنیکهای نوآورانهای را برای رشد ویروسها در آزمایشگاه معرفی کرد که به ساخت واکسنهایی برای فلج اطفال، و سایر بیماریهای رایج دوران کودکی مانند سرخک، اوریون و سرخجه کمک کرده است.
راه را برای نوع جدیدی از واکسن باز کنید
سایر واکسنها دنبال شدند، اما عمدتاً بر اساس 3 روش اصلی بودند: استفاده از ویروس ضعیف شده، ویروس غیرفعال یا واکسنهای زیر واحد. همه آنها یک هدف نهایی مشترک دارند: ایجاد پاسخ ایمنی. هنگامی که بدن توسط واکسن تحریک می شود، سلول های B یا سلول های تولید کننده آنتی بادی ایجاد می کند که در صورت ورود مجدد عامل به بدن آماده پاسخگویی هستند. برخلاف باکتری ها، عفونت های ویروسی به آنتی بیوتیک ها پاسخ نمی دهند، بنابراین واکسن ها وسیله ای مهم برای محافظت هستند.
کاری که همهگیری کووید-19 انجام داد، نه تنها تسریع روند توسعه واکسنهایی است که بر اساس این روشهای «سنتی» با همپوشانی مراحل توسعه هستند، بلکه راه را برای نوع جدیدی از واکسن، واکسن mRNA ، باز کرد . این رویکرد نوآورانه برای مدت طولانی تئوریزه شد و در نهایت شانس خود را به دست آورد. درست مانند هر نوآوری دیگری، این یکی نیز نشان دهنده یک گام یا جهش به سوی ناشناخته است. اشتیاق در مورد مزایای آن به دلیل کمبود تجربه، اطلاعات و ناشناخته ها کاهش می یابد. مطمئناً تنظیمات عالی برای تقویت ترس موجود از ویروس. بنابراین این روش نوآورانه ساخت واکسن چگونه کار می کند و از چه نظر با روش های قبلی تفاوت دارد؟
رمزگشایی پاسخ ایمنی
همانطور که گفته شد، عملکرد اصلی واکسن تحریک پاسخ سیستم ایمنی با وارد کردن یک عامل خارجی به بدن است. به طور سنتی، ویروس های ضعیف یا مرده از طریق واکسن و همچنین پروتئین های موجود در سطح عامل عفونی استفاده می شود. هیچ کدام از اینها توانایی ایجاد یک بیماری جدی را ندارند، اما سیستم ایمنی را تحریک می کنند . واکسن mRNA واکنش را کمی متفاوت نشان می دهد. این RNA پیام رسان را با اطلاعاتی برای تولید پروتئین اسپایک مناسب رمزگذاری می کند. با پیکربندی مجدد DNA انسان کار نمی کند و این یکی از بزرگترین نگرانی ها است. این فقط یک رمز را حمل می کند که یک بار در بدن انسان سیگنال می فرستد و اسپک هایی از ویروس ایجاد می کند که برای ما بی ضرر است، مانند واکسن های سنتی. این روش نوآورانه امکان تولید سریعتر را فراهم می کندزیرا برای دریافت مقادیر زیادی از واکسن، ویروس نیازی به تکرار مکرر ندارد.
شتاب دهنده فرآیند نوآوری
بحران همچنین به ما آموخت که میتوانیم در مواقعی که واقعاً نیاز داریم، کارها را تسریع کنیم. بنابراین به جای گذراندن مراحل توسعه یک به یک، با همپوشانی فازها در زمان زیادی صرفه جویی شد. این روند تولید سریع باعث شد واکسن های مختلف آماده استفاده شوند. این بیماری همه گیر جای خود را به بسیاری از نوآوری ها داد و دری را به روی نسل بعدی واکسن ها باز کرد. همچنین میتوان انتظار واکسنهایی را در برابر انواع آلرژیها و اعتیادها و شاید حتی روشهای جدید کاربرد داشت. ترس از ناشناخته ها همیشه در هر نوآوری وجود خواهد داشت و این تنها دلیل دیگری برای اطلاع و پیگیری است. و شاید جایی در طول راه شما یک ایده عالی برای نوآوری خود داشته باشید، و ما به زودی در مورد آن خواهیم شنید!
بدون نظر