راهنمای مدیریت نوآوری : هر آنچه که لازم دارید


مدیریت نوآوری را می توان به عنوان فرآیند اجرای ایده های جدید – از تولید ایده تا ارزیابی، توسعه و استقرار تعریف کرد. اجرای مدیریت استراتژیک نوآوری می تواند تحول شرکت را تقویت کرده و به آن مزیت رقابتی بدهد. به عنوان مثال، زمانی که آنها محصولات و خدماتی را برای رفع نیازهای برآورده نشده مصرف کننده توسعه می دهند. رویکرد مدیریت نوآوری که اغلب با تحقیق و توسعه مرتبط است، در واقع به کل سازمان مربوط می شود. از جمله اکوسیستم داخلی و خارجی آن.

مدیریت نوآوری چیست؟

مدیریت نوآوری  فرآیند مدیریت ایده های جدید است. این شامل جمع آوری، توسعه و تحقق این ایده ها است. آنها از طریق فرآیندهای نوآوری مانند تفکر طراحی عملی می شوند. این فرآیند نشان دهنده یک رویکرد حل مسئله با پنج مرحله برای رسیدن به اهداف نوآوری شرکت است.

  1. همدلی کنید:  برای اینکه بدانید کاربران شما به چه چیزهایی نیاز دارند، در تحقیق غوطه ور شوید
  2. تعریف کنید:  نقاط درد کاربران خود را مشخص کنید
  3. ایده پردازی:  ایجاد ایده
  4. نمونه اولیه : نمونه اولیه را بر اساس دانش مراحل قبل ایجاد کنید
  5. تست:  زمان آزمایش محلول

این فرآیند اغلب بر کاربر نهایی در مرکز تأکید می کند و می تواند شامل مشارکت اکوسیستم داخلی و خارجی و ذینفعان باشد. طبق گفته  Accenture ،  65٪ از شرکت های با رشد بالا قصد دارند در طول فرآیند نوآوری با مشتریان همکاری کنند ، در حالی که این رقم در سایر شرکت ها 54٪ است.

مدیریت نوآوری همچنین می تواند به فرآیندهای داخلی مانند بهبود ساختار و عملیات سازمانی و توسعه بازارها و محصولات جدید اشاره داشته باشد. برخی دیگر بر بهبود محصولات موجود، فرآیندها، تجربه مشتری تمرکز می کنند. حتی اختراع مجدد کسب و کار می تواند بخشی از  فرآیند مدیریت نوآوری باشد . این یک روش قدرتمند برای شرکت ها برای تکامل و مرتبط ماندن در بازار است.

در تئوری، به نظر ساده می رسد – مدیریت نوآوری با تمام اقدامات برای ارتقای نوآوری در سازمان ها سر و کار دارد. ایده های جدید، کسب و کار جدید، روش های جدید کار، مدل ها، محصولات و خدمات جدید. اما برای نوآوری چه چیزی لازم است؟ آیا به همین سادگی است؟

چهار رکن مدیریت نوآوری

نوآوری به چهار ستون برای اجرای عملی ترین ایده ها نیاز دارد:

  1. استراتژی – یک چشم انداز و برنامه روشن برای دستیابی به اهداف تعریف شده شرکت
  2. فرآیند – راهی برای اجرای استراتژی – چه کسی، چه چیزی، چه زمانی، چرا
  3. ساختار – ساختار سازمانی مناسب در شرکت امکان نوآوری موثرتر را فراهم می کند
  4. فرهنگ – طرز فکر شرکت، بهترین های هر فرد را وارد شرکت کنید
4 رکن برای مدیریت نوآوری

در اینجا درباره انواع مختلف نوآوری بیشتر بدانید.

همسویی ستون ها با استراتژی آن

برای تقویت خلق ارزش از طریق نوآوری، شرکت باید یک برنامه عملیاتی تنظیم کند که استراتژی نوآوری را با اهداف تجاری خود همسو کند. بنابراین، مدیران نوآوری باید وضعیت و تحول بازار را ارزیابی کنند، بودجه و مهلت‌های زمانی را مشخص کنند.

نوآوری یک فرآیند است. شرکت برای اجرای استراتژی خود باید نحوه انجام آن را مشخص کند. برای اجرای پروژه های نوآورانه از کدام کارکردهای شرکت باید استفاده شود؟ در حالت ایده آل، آن را در سراسر بخش انجام می شود. بنابراین هماهنگی بین استراتژی نوآوری و اهداف هر بخش از شرکت ضروری است.

مدیریت منابع انسانی نقش مهمی در اجرای استراتژی فرهنگ نوآوری در عملکردهای مختلف شرکت دارد. جعبه های ایده را می توان برای دستیابی به این هدف مورد استفاده قرار داد زیرا به همه تیم ها اجازه می دهد تا مشکلاتی را که روزانه با آن مواجه می شوند برطرف کنند. همچنین یک راه حل عالی برای ایجاد همکاری بخش های مختلف و برجسته کردن دانش کارمندان است.

چرا مدیریت نوآوری مهم است؟

شرکت‌ها در یک بازار بسیار اشباع رقابت می‌کنند که در آن چیزهای جدید به سرعت و به روش‌های غیرقابل پیش‌بینی منسوخ می‌شوند. بنابراین، نوآوری دیگر تنها یک گزینه نیست. شرکت ها به سه دلیل باید نوآوری کنند:

  • شرکت را در بازار مرتبط نگه دارید
  • تکامل و رشد کنید
  • آن را از رقبا متمایز کنید

همه‌گیری به ما نشان داد که آزمایش و توسعه  تصمیم‌گیری در زمان واقعی  در یک محیط در حال تغییر به مهارتی تبدیل شده است که بسیاری از صنایع به دنبال آن هستند. رقابت در یک بازار گسترده آسان نیست و اغلب می تواند به دلیل فقدان یک  استراتژی نوآوری روشن باشد. بنابراین، شرکت ها چگونه به کار خود ادامه می دهند؟

ریسک کردن برای نوآوری

کداک شرکتی است که دهه ها بر بازار دوربین و فیلم حکومت می کند. در واقع، این یک مهندس از این شرکت بود که دوربین دیجیتال را اختراع کرد. با این حال، این شرکت نمی‌دانست چگونه از این نوآوری استقبال کند. در عوض ترجیح داد به همان شکل باقی بماند. کداک از ترس کاهش فروش فیلم هایش، برخلاف رقبای خود، نمی خواست پروژه دیجیتالی را توسعه دهد. در نتیجه، زمانی که رقبای خود به لطف نوآوری های تکنولوژیکی موفق شدند، این شرکت فعالیت عکاسی خود را متوقف کرد.

نمونه دیگری که در خارج از ایالات متحده کمتر شناخته شده است Blockbuster است. این شرکت به دلیل خدمات اجاره فیلم قدیمی خود شناخته شده بود. رقیب تاریخی آن؟ نتفلیکس. برخلاف دومی، Blockbuster موفق نشد خود را تجدید کند و شرکت در سال 2010 ورشکست شد.

نوآوری یک ریسک است، اما عدم پذیرش آن می تواند بسیار خطرناک تر باشد. ما به تازگی این را با مثال کداک و بلاک باستر دیده ایم.

شما باید بدانید که چگونه رقابت کنید، حتی در یک بازار انبوه که اغلب دشوارتر است. این اغلب می تواند به دلیل عدم وجود یک استراتژی نوآوری روشن باشد.

آیا مدیریت نوآوری توسط منابع داخلی محدود می شود؟

مدیریت نوآوری می تواند به فرآیندهای داخلی اشاره داشته باشد. به عنوان مثال برای بهبود ساختارها و عملیات سازمانی یا توسعه بازارها و محصولات جدید. همچنین می تواند تجربه مشتری یا کارمند را بهبود بخشد. به طور کلی، این یک روش موثر است که به شرکت ها اجازه می دهد تکامل پیدا کنند و رقابتی باقی بمانند.

مدیریت نوآوری مربوط به تمام اقداماتی است که با هدف ارتقای نوآوری در شرکت انجام می شود. ایجاد خدمات، فرآیندها و محصولات جدید در درون سازمان لنگر انداخته و همزمان باید با واقعیت بازار مواجه شود. به همین دلیل است که فرآیند نوآوری فراتر از شرکت گسترش می یابد. به عنوان مثال، مدل جمع سپاری، ایده های کشف نشده در سازمان را آشکار می کند. همچنین امکان شناسایی آنها را در جمعیت های خارجی، دورتر از شرکت فراهم می کند. طبیعتاً، این ایده‌ها نوآورانه‌تر هستند، زیرا خارج از روال روزانه وجود دارند.

چگونه نوآوری را در سازمان مدیریت کنیم؟

نوآوری کار همه است – از تیم رهبری گرفته تا جدیدترین استخدام‌های جدید. کلید یک  سازمان نوآور این است که به همه پلتفرم و انگیزه ای را ارائه دهم که باعث ایجاد انبوهی از ایده ها می شود. نرم افزار مناسب برای  افزایش این هوش جمعی ضروری ضروری است .

چنین نرم افزاری به مدیریت سریعتر و بهتر نوآوری کمک می کند و آن را ثابت نگه می دارد. ایده‌های نوآورانه می‌توانند از راه‌های مختلفی به وجود بیایند و مدیران ارشد فناوری اطلاعات باید بتوانند آن را به دست آورند. در گذشته، رویکرد رایج سازماندهی یک جلسه طوفان فکری یا حتی یک گروه متمرکز بود. اما سازمان‌های موفق در حال حاضر  جمع‌سپاری را ترجیح می‌دهند ، که بازتر است و مستقیماً با واقعیت بازار – حال یا آینده – مرتبط است.

فن‌آوری‌های جدید به  تقویت نوآوری  از راه دور از طریق واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، هوش مصنوعی و مطمئناً بیشتر و بیشتر Metaverse از متا فیسبوک کمک می‌کنند. اولین کاربرد تجاری آن این است که در یک اتاق مجازی، آواتارهای اعضای یک تیم پراکنده در سراسر جهان را گرد هم آورد تا  کار جمعی را ترویج کند .

فرآیند مدیریت نوآوری

نوآوری را از کجا تامین کنیم؟

نوآوری، قبل از هر چیز، با مردم اتفاق می افتد.

برندهای جهانی از  نرم افزار مدیریت نوآوری باز  برای تقویت همکاری بین تیمی، نوآوری از طریق  جمع سپاری  و  به دست آوردن بازگشت سرمایه قوی استفاده می کنند و از پتانسیل کارکنان حداکثر استفاده را می کنند. آنها تیم های خود را با هم بسیج می کنند تا رشد کسب و کار را تسریع کنند. به عنوان مثال، PepsiCo  بیش از 1000 ایده  برای Next Big Idea 2021 خود با استفاده از پلتفرم نوآوری باز Agorize ایجاد کرد.

جوامع خارجی نیز امکان نوآوری را فراهم می کنند. در سال 2021  اشنایدر  چالش Go Green را در پلتفرم Agorize راه‌اندازی کرد و بیشترین تعداد دانش‌آموز را ثبت کرد –  25458 دانشجو که 2744 ایده واجد شرایط را ارسال کردند .

مثال عالی دیگر شرکت جهانی علوم زیستی  بایر است. بیش از  1100 شرکت‌کننده از 82 کشور  به این گروه ایده‌هایی در زمینه کشاورزی داده، علوم زیستی، امنیت سایبری و درمان‌های دیجیتالی قدرت دادند. Medtronic  راه حل های مبتکرانه MedTech و سلامت دیجیتال را با استفاده از crowdsourcing برای هدف قرار دادن بهترین ارائه دهندگان MedTech شتاب داد. تنها ظرف شش هفته، Medtronic  323 ارسال دریافت کرد .

ذینفعان خود را در فرآیند نوآوری خود مشارکت دهید

دامنه نوآوری اغلب تنها در سطح شرکت تصور می شد. اکنون، بهترین فرآیندهای نوآوری مبتنی بر رویکرد اکوسیستمی است. چالش توسعه یک مدل همکاری گسترده، فراتر از شرکت سازمان دهنده است. هم افزایی بین سازمان و جوامع و شبکه هایی که در آن فعالیت می کند ارزش واقعی ایجاد می کند.

جمع سپاری به عنوان یک ابزار نوآوری

شرکت‌ها اکنون پذیرفته‌اند که ایده‌ها تنها در تیم‌هایشان یافت نمی‌شود. این فقط تلاشی برای تقویت برند کارفرما از طریق بازاریابی منابع انسانی نیست. این یک تعهد قوی برای تقویت هوش جمعی سرمایه انسانی است. و در نتیجه، تأثیر اجتماعی شرکت نیز افزایش می یابد.

برای مثال اشنایدر الکتریک را در نظر بگیرید. آنها در سال 2021 با استفاده از فناوری Agorize یک مسابقه نوآوری برای دانش آموزان ترتیب دادند. چالش Go Green آنها 25000 دانش آموز را جذب کرد که نزدیک به 2800 ایده نوآورانه برای توسعه انرژی پایدار ارائه کردند.

برای اینکه بتوانند برنامه های نوآوری در این مقیاس را پیاده سازی کنند ، شرکت ها به نرم افزار مدیریت نوآوری تکیه می کنند. در یک پلتفرم واحد، سازمان‌ها می‌توانند مجموعه پروژه‌ها و ایده‌ها را از اکوسیستم خود ساختار دهند و در نتیجه یک سبد نوآوری ایجاد کنند. به لطف داشبوردها، مدیران پلتفرم می توانند این نمونه کارها را تجسم و مدیریت کنند تا پروژه ها را در جریان کاری خود به جلو ببرند. نرم افزار مدیریت نوآوری ابزاری عالی برای مدیریت عملیاتی پروژه های نوآورانه است.

نمونه ای از بخش بهداشت و درمان

پس از همه‌گیری، چندین گروه بزرگ می‌خواهند تحول خود را تسریع بخشند. آنها می خواهند تجارت خود را سریعتر دیجیتالی کنند و از تجزیه و تحلیل داده ها برای ایجاد فرصت های جدید استفاده کنند. گروه دارویی جهانی بایر برای دستیابی به این اهداف مسابقه نوآوری راه اندازی کرد . این شرکت بیش از 1100 شرکت‌کننده از 82 کشور را در زمینه‌های مختلفی مانند توسعه بهترین شیوه‌ها در سلامت دیجیتال یا استفاده از داده‌ها برای کشاورزی مسئولانه‌تر جذب کرد.

مدترونیک ، یکی دیگر از رهبران مراقبت های بهداشتی، استقرار راه حل های فناوری مراقبت های بهداشتی خود را تسریع کرده است. برای انجام این کار، این شرکت برای شناسایی و ارزیابی بهترین فروشندگان Medtech به جمع سپاری متکی بود . تنها در شش هفته، Medtronic 323 پیشنهاد دریافت کرد. این امر شرکت را برای اجرای نوآوری های مورد نیاز برای رقابت در یک بازار فوق رقابتی آسان تر کرد.

بدون شک، نوآوری یک امر ضروری است و همچنان یک موضوع ضروری در صنایع مختلف –  بیمه ،  بانکداری ،  خرده‌فروشی و غیره است، زیرا محرک اصلی رشد و انعطاف‌پذیری در یک محیط در حال تغییر است.

جمع سپاری برای تقویت مشارکت کارکنان

نوآوری از مردم شروع می شود. آشکار ساختن ایده های نهفته و عملی کردن آنها مستلزم مشارکت فعال کارکنان است. اگر می خواهید سازمان خود را متحول کنید، بسیار مهم است که به هر کارمند صدایی بدهید که واقعاً شنیده شود. مدل مشارکت جمعی که با انجام این کار ایجاد می کنید، تعهدی قوی به استراتژی مدیریت استعداد شماست. شرکت کارآمدتر می شود و ارزش بیشتری تولید می کند و در عین حال سرمایه انسانی خود را افزایش می دهد.

نمونه ای از یک برنامه نوآوری برای بهبود مشارکت کارکنان در بخش خرده فروشی

بهبود مشارکت کارکنان در خدمت تمام صنایع و به ویژه مشاغل با گردش مالی بالا است که پرهزینه و رشد رکودی است. به عنوان بخشی از فرآیند تحول مشتری محور خود، تیم مدیریت یک گروه فروشگاه بزرگ می خواست همه تیم ها را در جستجوی بهترین ایده ها برای تجدید تجربه مشتری در فروشگاه مشارکت دهد. به خصوص فروشندگانی که روزانه با مشتریان در تماس هستند.

البته، این ابتکار برای ذینفعان مختلف، از جمله تیم درون فروشگاهی بدون دستگاه های اختصاص داده شده توسط شرکت، تطبیق داده شد. کارمندان پیشنهادات، ایده ها و مشکلات خود را با یک کلیک در فضایی متمرکز به مدت چند هفته با کمک پلتفرم مدیریت ایده آگوریزه ارسال کردند. سپس، مرحله رای‌گیری به شرکت‌کنندگان اجازه داد تا ایده‌هایی را با بالاترین پتانسیل انتخاب کنند.در نتیجه، ایده‌ها سریع‌تر از فرآیند نوآوری سنتی به کار گرفته شدند.

به اشتراک گذاشتن بازخورد در مورد پیشنهادات ارسال شده اغلب یک مرحله نادیده گرفته می شود. با این حال، این فرصتی برای مدیریت است تا تغییرات در فرآیندها، شرایط کاری، محصولات و خدمات را نظارت و ارتباط برقرار کند. تقویت مسئولیت فردی و فعالیت بیشتر در سازمان هایی که به صورت باز و جمعی نوآوری می کنند. نه تنها از سوی کارمندان بلکه از بخشی از اکوسیستم که ذینفعان آن به نحو مؤثرتری همکاری می کنند .

 

نتیجه

مدیریت نوآوری یک فرآیند برون سازمانی و درون سازمانی است. تمام ذینفعان یک سازمان را در بر می گیرد. برای انجام این کار، القای ذهنیتی که نوآوری را قادر می سازد و نوآوران را توانمند می سازد، مهم است. از یک سو، در داخل، با تشویق بخش ها به همکاری و ایده پردازی راه حل های جدید. از سوی دیگر، در خارج، با درگیر کردن جوامع در یک موضوع خاص. برای انجام این کار، شرکت ها می توانند از همان ابتدای پروژه به نرم افزار مدیریت ایده یا نوآوری اعتماد کنند.

به لطف قدرت هوش جمعی، شرکت ها می توانند پروژه های نوآورانه را برای ایجاد ارزش و بهبود محصول یا خدمات شناسایی کنند.

باز کردن صفحه های نرم افزار نوآوری

مدیریت نوآوری آسان شده است

درباره راه حل های Agorize برای مدیریت نوآوری بیشتر بیاموزید.

بیشتر ببین

Agorize چیست؟

Agorize جامع ترین پلت فرم مدیریت نوآوری است که توسط تیمی از کارشناسان و جامعه نوآوران پشتیبانی می شود. برای بیش از یک دهه، ما فناوری ارائه شده توسط جامعه ای متشکل از 5 میلیون نوآور را برای تقویت تغییر و سرعت بخشیدن به نوآوری ارائه می دهیم. مشتریان و شرکای ما در سراسر جهان با استفاده از Agorize راه‌حل‌هایی را از استارت‌آپ‌ها، کارمندان، توسعه‌دهندگان و دانش‌آموزان ارزیابی و توسعه می‌دهند.

ما با اجرای برنامه های نوآورانه به بیش از 300 شرکت جهانی در اروپا، آمریکای شمالی و آسیا اقیانوسیه، از جمله Enterprise Singapore، Huawei، Microsoft، LVMH، PepsiCo، Bayer، Schneider Electric، Hitachi، L’Oréal و بسیاری دیگر در اروپا، آمریکای شمالی و آسیا اقیانوسیه کمک کرده ایم.

رقابت نوآوری چیست؟

رقابت نوآوری یا چالش نوآوری، هکاتونی است که توسط یک شرکت برای ارائه راه حل های نوآورانه سازماندهی شده است. سازمان دهنده اهداف و بیانیه های مشکل را مشخص می کند و پس از آن از نوآوران دعوت می شود تا ایده ها و راه حل های خود را ارائه دهند. پیشنهادها می‌توانند از سوی استارت‌آپ‌ها، کارمندان، دانش‌آموزان یا استعدادهای دیگر مرتبط با موضوع مورد نظر ارائه شوند. از طریق فرآیند جمع‌سپاری و ارزیابی ایده‌ها، راهنمایی شرکت‌کنندگان و توسعه راه‌حل‌ها، سازمان پیشنهادات برنده‌ای را که اجرا خواهند شد، شناسایی خواهد کرد. بیش از 300 شرکت سازمانی برنامه های نوآوری را با Agorize سازماندهی کرده اند.

نتایج آنها برای خود صحبت می کند. آنها زمان ورود به بازار را با تیم‌های داخلی کاهش داده‌اند، توسعه راه‌حل‌های تخصصی با محصولات و خدمات استارت‌آپ‌ها را سریع دنبال کرده‌اند، مشارکت‌های استراتژیک بلندمدت ایجاد کرده‌اند، و ایده‌های اثبات‌کننده آینده را با دانشجویان دانشگاه‌های برتر مطرح کرده‌اند. به طور کلی، این تحول خود را تسریع کرد و آنها را مقاوم تر در آینده کرد.

رقابت نوآوری داخلی چیست؟

یک رقابت داخلی یا یک هکاتون داخلی، رقابتی است که در یک شرکت برای جلب مشارکت کارکنان در یافتن راه‌حل‌های نوآورانه جدید سازماندهی می‌شود . مانند هر چالش نوآوری، این چالش شامل اهداف روشن، بیان مشکل و پاداش است. هنگامی که یک چالش داخلی به درستی انجام شود، تأثیرات مثبت متعددی بر سازمان خواهد داشت.

نه تنها درگیر کردن کارمندان در چالش‌های تجاری مرتبط به جمع‌سپاری ، توسعه و اجرای راه‌حل‌هایی که رشد و درآمد کسب‌وکار را افزایش می‌دهند، تسریع می‌کند. همچنین فرهنگ بهبود مستمر شرکت را تقویت می کند، رضایت و حفظ کارکنان را افزایش می دهد و استعدادهای جدید را به شرکت جذب می ک

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *