هیچ بحثی در مورد تاریخچه علم، فناوری و سیاست نوآوری در آفریقا بدون ذکر جمعه کلستوس کامل نمی شود. جوما، استاد توسعه بین المللی در دانشگاه هاروارد، اواخر سال گذشته پس از مبارزه طولانی با سرطان درگذشت .

جوما از استفاده از نوآوری های فناورانه برای مقابله با چالش های توسعه پایدار مانند ناامنی غذایی، تغییرات آب و هوایی، فقر و بیماری – به ویژه در کشورهای آفریقایی حمایت کرد. او قبل از مرگ بر روی کتابی با عنوان فرهنگ جدید نوآوری کار می کرد. این کتاب به دنبال انتشار سال 2016 او با عنوان « نوآوری و دشمنان آن: چرا مردم در برابر فناوری‌های جدید مقاومت می‌کنند» می‌آمد. او همچنین موافقت کرده بود که پیشگفتار یک پروژه کتاب بین رشته‌ای در حال انجام را بنویسد که من با استفاده از علم، فناوری و نوآوری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار رهبری می‌کنم.

جوما مدافع پرشور سیاست های قوی علم، فناوری و نوآوری ملی بود. او دهه‌ها را صرف تعامل با سیاست‌گذاران کرد و بسیاری از دولت‌های آفریقایی را متقاعد کرد که چارچوب‌های یکپارچه می‌توانند رشد و شکوفایی اقتصادی یک کشور را تقویت کنند.

بنابراین، او چقدر موفق بود؟ چارچوب های علم، فناوری و نوآوری (STI) آفریقا امروز چگونه است؟ و چه کارهای بیشتری باید انجام داد – با استفاده از ایده ها و دانش او – برای مهار علم، فناوری و نوآوری برای موفقیت اقتصادی این قاره؟

تجزیه و تحلیل جهان، از کارشناسان

نوآوری و سرمایه گذاری

جمعه معتقد بود که آفریقا به یک چارچوب علمی، فناوری و نوآوری یکپارچه نیاز دارد. این امر در استراتژی های توسعه ملی منعکس می شود و با تغییرات نهادی در کشورهای آفریقایی همسو می شود.

او استدلال کرد که این چارچوب می تواند با تمرکز بر ایجاد مؤسسات قوی و دانشگاه های نوآور ساخته شود. این دانشگاه ها باید بر کشاورزی، مهندسی، کارآفرینی و حکمرانی تحول آفرین تمرکز کنند. آنها باید بتوانند متخصصان علمی، کارآفرینان، سیاستگذاران و مهندسان، در میان دیگران را برای ایجاد رشد طولانی مدت و پایدار و تقویت رقابت در سطح جهانی تربیت کنند.

متأسفانه، این ایده ها در بیشتر موارد یک رویا باقی می مانند. چارچوب علم، فناوری و نوآوری آفریقا پراکنده است. به طور متوسط ​​کشورها در مقایسه با سایر کشورهای جهان، سرمایه گذاری بسیار کمی در تحقیق و توسعه دارند.

چنین سرمایه گذاری برای تقویت نوآوری و فناوری بسیار مهم است. این آموزش علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) را تقویت می کند. این راه را برای کشف و پیشرفت های علمی که می تواند چالش های توسعه پایدار را که جوما را در طول زندگی اش آزار می دهد، حل کند، باز می کند.

برای مثال، طبق گزارش یونسکو، آفریقای جنوبی 0.73 درصد به عنوان درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) برای تحقیق و توسعه در مقایسه با 0.22 درصد در نیجریه هزینه می کند. هزینه های بالاتر آفریقای جنوبی در انتشارات آکادمیک خوب و نرخ خروجی ثبت اختراع آن منعکس شده است.

این را با نحوه رویکرد دو تا از بزرگترین اقتصادهای جهان به سرمایه گذاری در آموزش علوم مقایسه کنید. چین سالانه 15 میلیارد دلار در STEM سرمایه گذاری می کند. آمریکا بیش از 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده است. و شرکت های آمریکایی از طرحی برای سرمایه گذاری سالانه بیش از 350 میلیارد دلار در طرح های STEM برای تقویت نیروی کار کشور پرده برداری کرده اند.

چین و ایالات متحده نیز هر دو در زیرساخت های فیزیکی سرمایه گذاری زیادی می کنند: راه های آبی، راه آهن و خطوط هوایی. این کشورها از علم، فناوری و نوآوری برای ایجاد زیرساخت استفاده می کنند. این امر باعث نوآوری و ارتقای اقتصادهای رقابتی می شود. آفریقا هم باید همین کار را بکند. این قاره به جاده های خوب و سیستم های راه آهن کارآمد نیاز دارد که لاگوس را به آکرا متصل کند. نایروبی به ژوهانسبورگ. اگر این قاره ابتکارات قوی STI را اولویت بندی و اجرا نکند، این اتفاق نمی افتد.

جمعه معتقد بود که همه اینها – و بیشتر – در آفریقا امکان پذیر است. و او استدلال کرد که نیجریه می تواند نیروگاه علم، فناوری و نوآوری این قاره باشد.

رویای جوما برای نیجریه

یکی از پروژه های جوما ایجاد شورای مشورتی نوآوری لاگوس بود . او می خواست به حل مشکلات امنیت غذایی در بزرگترین ایالت نیجریه کمک کند و شهر لاگوس را در مسیری کم کربن به سمت یک اقتصاد قوی تر و پایدار قرار دهد.

او همچنین سعی کرد به بازسازی وزارت علوم و فناوری ایالت لاگوس کمک کند. او در این تلاش‌ها توسط دولت فدرال نیجریه، که حمایت لازم را ارائه نکرد، ناامید شد.

من همه اینها را می دانم زیرا من و جوما بحث های گسترده ای در مورد اینکه چه کاری می توان برای بهبود حمایت دولت من از یک چارچوب کاربردی STI انجام داد، داشتیم. او استدلال کرد که پرجمعیت ترین کشور آفریقا باید الگو باشد. این باید یک وزارت علوم و فناوری در سطح جهانی و سیاست های عالی علم، فناوری و نوآوری ایجاد کند.

نویسنده (راست) و پروفسور کالستوس جمعه. نویسنده ارائه شده است

نیجریه اقتصاد پیشرو آفریقا است . دارای برکت منابع انسانی، مالی و طبیعی است. همه اینها می توانند برای تبدیل نیجریه به چراغ پیشرو قاره در علم، فناوری و نوآوری استفاده شوند. متاسفانه من و جمعه نمی توانیم این پروژه بلندپروازانه را با هم به پایان برسانیم. هر چند به احترام زندگی مثال زدنی او ادامه خواهم داد. امیدوارم بتوانم رویای او برای نیجریه را زنده کنم.

این تنها راهی است که یک کشور آفریقایی به او افتخار می کند. دیگری پرورش گروهی متعهد از رهبران آفریقایی است که مایل به اجرای سیاست های علم، فناوری و نوآوری و سرمایه گذاری در طرح های STEM هستند. مشارکت و مشارکت بیشتر نیز ضروری است: بخش خصوصی، دولت‌های ملی و منطقه‌ای همگی می‌توانند برای توسعه برنامه‌های STEM قوی که اقتصاد و زیرساخت‌های آفریقا را تقویت می‌کند، با یکدیگر همکاری کنند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *